Muren

Jag tänker inte klaga men... om det blir nödvändigt så finns ju muren i Jerusalem.



Klagomuren eller Västra muren som den egentligen heter är den enda kvarvarande delen av templet som Herodes byggde ca 20 f.kr .När Jerusalem förstördes skonade den romerska kejsaren Titus muren för att visa de romerska soldaternas styrka när de hade lyckats att riva resten av byggnaden.

Senare under den romerska ockupationen förbjöds judar att besöka templet men när bysantierna intog staden tilläts judar att besöka muren på årsdagen av templets förstörelse för att klaga över sitt folks problem och över att templet var förstört , därifrån kommer namnet Klagomuren

Tusentals människor besöker Klagomuren dagligen. Många ber och/eller lägger ett litet papper med en personlig bön i en av håligheterna i muren.
Under speciella judiska högtider samlas uppemot 100 000 människor på platån nedanför Klagomuren. Många firar också konfirmationer invid muren eller besöker platsen före sitt bröllop.
Klagomuren anses vara den heligaste och viktigaste judiska platsen i hela världen

Lite till höger om mitten av bilden ser ni en brun avskärmning. Den högra delen av muren är kvinnornas och den vänstra (bra mycket större) är männens.
.

Vår trädgård

Här kommer bilder på trädgård och hus.



Matplats med utsikt över en del av staden. Tyvärr är den nedsänkt, kanske hade det varit smartare att höja den?
Till höger utanför bilden finns rabatt med lite blommor, palmer, dadel- och citronträd.



Här kommer man ner från gatan och den parkeringsplats vi har för bilen.
Ytterdörr till vänster utanför bilden.



Vardagsrumsfönster. Jag står nästan vid matplatsen. En trappa upp finns ett etage med uterum och liten gräsmatta och en fiskdamm. Det finns också ett bananträd där.



I mitten av bilden är altandörren.
Huset är ett sutteränghus med tre våningar. Värdfamiljer längst upp, i mitten en lägenhet som hyrs ut till ett par som vi fortfarande inte har träffat eftersom de är på semester, och så vi längst ner.

Vår lägenhet

Jag har hört att det finns en viss längtan att se hur vår nya lägenhet ser ut. Här kommer några smakprov:



Vardagsrum och kök. Utgång till gräsmatta vid fönstret bakom pelaren.
Ingång just utanför bilden till vänster.



Bilden är tagen från vardagsrummet. Tre trappsteg upp och datorhörnan. Till höger bakom stolen finns det två sovrum, toa/dusch och den lilla tvättstugan.



Vårt sovrum är större än det verkar. Jag har dålig vidvinkel på kameran. 140 cm bred säng. Innanför rummet till höger finns ett dressing room. Kanon



Jacuzzi



Det här fotot är tagit från jacuzzin.

Det var det hela. Bilder från trädgården kommer senare.


Några högtider som kommer

Judarna har flera religiösa högtider på hösten:

ROSH HASHANA
Tid: 30 september 2008

Judiskt nyår 5768


Enligt judisk tradition skapades jorden på denna dag och det är vid Rosh Hashana Gud bedömer vad människorna har gjort under det gångna året, och beslutar vad som skall hända dem under det kommande. Under de tio dagar som sedan följer, mellan Rosh Hashana och Jom Kipur, finns tid för eftertanke och botgöring innan domen slutligen fastslås. Det är en tid för försoning.

Till sederna kring Rosh Hashana hör även en festmåltid, då man bland annat brukar äta runda bröd med honung (eventuellt socker eller salt, beroende på lokal tradition),  äpple med honung, söta bakelser, godis och alla möjliga söta frukter till exempel granatäpplen. Dessa rätter skall symbolisera önskan om ett sött och gott nytt år.



JOM KIPUR

Försoningsdagen. Det är den sista dagen av de tio botdagarna och är den heligaste dagen på det judiska året.
Denna helgdag börjar kvällen innan i synagogan med Kol Nidre, en urgammal juridisk formel. Man ber om att få bli lösta från alla de löften som kommer att ges under det kommande året, men som inte kan hålla. Detta gäller endast löften till Gud, löften, som är menade allvar med, när vi gav dem, och som man känner skuld över att inte kunna hålla. Löften människor emellan kan inte hävas genom bön, och försoning med Gud är inte möjlig utan att man bett de personer om förlåtelse, som man handlat orätt emot. Det tillhör Jom Kipurs regler att ovänner skall sluta fred, att ljus skall tändas för våra avlidna,

Dagen innan äter man en stor måltid före solnedgången. Man fastar från solnedgången till solnedgången nästa dag och det är oftast total fasta, dvs man äter och dricker inget under ett dygn. Då lagar man ånyo en stor festmåltid
Under denna dag stannar Israel. Det är i stort sett inga bilar på gatorna och israelisk TV och radio sänder inga program.
 

Barn under 9 år behöver inte fasta, fastan börjar vid 12 års ålder för flickor och 13 års ålder för pojkar, däremellan tränas barnen upp för att kunna fasta när tiden är inne för dem.


Dagen avslutas med att man blåser en lång signal, tekiah gedolah, i Shofarhornet efter den 25 timmar långa fastan.

I år börjar högtiden den 8 oktober.

SUKKOT

Sukkot  el. lövhyddohögtiden är en högtid som varar sju dagar, samt avslutas med ytterligare två helgdagar, shemini atzerett och simcat Torah. Sukkot betyder hydda vilket är högtidens viktigaste symbol.

Varje familj som kan, bygger hyddor med tak bestående av löv under bar himmel för att fira och minnas israelernas ökenvandring ur Egypten till landet Israel i Bibeln. Hyddorna måste vara placerade under bar himmel, vare sig de placeras på en större balkong utan tak direkt ovanför, eller i trädgården. Däri äter man dagens huvudmål varje dag under högtiden och om vädret tillåter sover man även där varje natt. Förr i tiden firades den samtidigt som vinskörden.

I år börjar högtiden den 14 oktober.

Jaha, vad blir kontentan av detta?
Den 8-9 oktober stannar det mesta av i hela landet och jag förmodar att det inte blir populärt att ta bilen på en tur kära Veronica och Gunilla som kommer och besöker mig (oss). Vad ska vi då hitta på???????
Jag lovar i alla fall att ni inte ska behöva fasta, ni ska både få något att äta och dricka!!!!!


Augusti

Vårt nya kök är ganska dåligt utrustat och hyresvärden tycker att det kan vi väl köpa själva så idag tittade jag efter en osthyvel på supermarket. Det fanns olika sorter men döm om min förvåning när jag hittade en hyvel som det stod Arla på. Fick lite hemlängtan.
Sökte på Arla på nätet:
Sveriges första mjölkandelsförening bildas på Stora Arla Gård i Odensvi socken i Västmanland 1881.
Och nu finns osthyvlar i Israel.Det är förunderligt!



Vi satt och pratade om julen igår och upptäckte till min förvåning att jag inte hade en aning om på vilken veckodag julafton infaller i år. Jag brukar ha ganska bra koll och tankar på ev ledigheter under mellandagarna. Men i år spelar det ju absolut ingen roll, eller hur? Jag kommer för första gången i mitt liv att inte fira jul och nyår hemma i Sverige. Det känns ganska stort.

Tyvärr blir det nog inte någon kräftskiva i år. Har inte sett till kräftor och det är ju inte så förfånade egentligen. Fast det är ju relativt nära till Turkiet. Men eftersom merparten av landet är korsher och skaldjur är förbjuden mat så snälla, ät en kräfta för mig med.

En sak som gör mig lite ledsen det är att den Salming bikini jag köpte någon gång i vintras som då var röd är nu så nära rosa man kan komma. Solen har verkligen gjort ett bra jobb med att bleka den. Det gäller också det mesta i klädväg man hänger ut för torkning.

Har jag berättat att vi har en jacuzzi hemma? Vi badade förra veckan och hela varmvattenförrådet gick åt (sitter på taket, värms upp av solen) och det var kallt vatten att duscha i sen.
Dessutom finns det en bastu, fast den har varken sittbrädor eller aggregat så jag vet inte om det räknas som en bastu. Förmodligen hade det varit skönt att ha en fungerande bastu i vinter.

Ultra-Ortodoxa Judar

Tack för den vänliga kommentaren, Vanja.
Den gav mig inspiration till att sammanställa detta:



De svartrockade, ultra-ortodoxa judarna, haredim, bor främst i Jerusalem. 50 procent av stadens judiska befolkning består av strikt ortodoxa judar
De har en livsstil som påminner om det liv judar levde i små byar i östra Europa före Andra Världskriget.

Kärnan av det religiösa Jerusalem finns i Mea Shearim. Kvarteret grundades 1874 och anses av många vara det striktaste judiska området i världen och kvarteret drar till sig horder av turister som hoppas på en glimt av detta gammaldags utomhus museum. Mycket som tillhör 1900-talet är förbjudet för invånarna i detta kvarter.

Men besökarna tillför mer oro än affärsmöjligheter för invånarna. För att slippa möta icke propert klädda kvinnliga turister och stora grupper av utomstående har områdets rabbiner affischerat väggar fulla med anslag både på engelska och hebreiska där man kräver att besökare respekterar de boende.

Detta betyder att man kräver att kvinnliga besökare bär kjolar som räcker nedanför knäna, att de inte har för kroppsnära plagg samt att blusar eller överdelar täcker skuldror och går minst över armbågarna. För män gäller långbyxor och skjortor (helst inte kortärmat). Kvinnor i minikjol och linne som stöter på en rabbin riskerar utan dröjsmål att bli kallad för prostituerad.


För utomstående är
 är det inte alltid så lätt att känna till skillnaden mellan de olika variationerna. Grovt kan man dela upp dem i två grupper; de som följer traditionell rabbinsk lära på ena sidan och chassider på andra sidan. Ordet chassid betyder rättfärdig eller from på hebreiska. Bägge grupperna är strikt religiösa men chassidismen har utvecklats i en rad olika grenar och sekter, de följer en gladare, mindre formmässig stil av judendomen och har ett nära, personligt band till Gud.


Varje ortodox religiös
jude visar sin tillhörighet via sina kläder. Man kan skilja dem åt genom de svarta rockarna (korta, långa, kritstrecksrandiga eller enfärgade), hattarna (höga eller låga, vida eller smala, med eller utan pälskant), strumporna (svarta eller vita, utanpå eller innanför byxan) och byxorna (se rockar). Till det kommer variationerna på skägglängd (kort, långt, trimmat, oansat). För de boende i området möter allt ovanstående inga problem. De vet genast vem de stöter på. För utomstående är det inte fullt så lätt. Det finns helt enkelt för många faktorer och kombinationsmöjligheter.


Chassidiska kvinnor har inte lika mycket att ta hänsyn till. De klär sig alla modest = blygsam, försynt; anspråkslös och visar inte upp en tillstymmelse till hud eller hår. Det enda de behöver bry sig om är om det räcker med att ta på sig en peruk och/eller täcka håret med en sjalett.



Texten är från Menorah, Förenade Israelinsamlingens tidning


4 augusti

Är ni tillbaka på jobbet?

Tänkte visa en bild över Tel Aviv



Det är en trevlig, modern stad som har satsat en del på höjden.
Det här kortet är tagit från den gamla delen av staden - Gamla Jaffa
Med Medelhavet alldeles vid knuten kan man kombinera sitt besök med både sol, bad och kultur och tillfredsställa olika behov.
Men se upp med vågorna. De är inte att leka med.

På väg hem:



Tyvärr är vårt nya kök sämre utrustat än det gamla så det blev naturligt att göra ett stopp vid AFFÄREN på väg hem.
Besökte även matshoppen. Någon köpte godis, någon annan hårdbröd!

Igår gjorde vi Maratonpromenaden i 38 graders värme. Det vill säga vi gick ner till centrum, genade så ofta vi kunde i trapporna men det var svårt att hitta den rakaste vägen på väg ner. Det tog en timme och fem minuter. På väg hem kunde vi lättare se var folk gjort stigar där det inte fanns trappor så det tog lika lång tid hem trots att värmen var intensivare och det var uppför.
Jag har ont i rumpan idag.
Slog i lilltån i vardagsrumsbordet igår. Har rejält ont ännu och det blir inte någon promenad idag. Typiskt.

Nu börjar vårt nya hem kännas som hemma. Jag uppskattar trädgården mycket. Lätt att sätta sig ute och läsa, hittar alltid skugga om man så vill. Det fläktar för det mesta och det är härligt att ligga och titta upp mot himlen och se palmernas grönska mot den blåa himlen. Jag gillar de färgkombinationerna.

ÄNTLIGEN!

Vi har flyttat, vi har försökt göra oss hemmastadda och vi har STÄDAT.
I Sverige verkar vi ha en helt annan syn på flyttstädning än i t ex Irland.
Jag hyrde en städerska som städade ut vårt gamla hem och det kändes väldigt lyxigt men skönt. Var ju ändå tvungen att städa lite innnan städerskan skulle komma!
Så flyttade vi de sista grejorna och börjar packa upp och försökte hitta de rätta platserna för sakerna och PLÖTSLIGT upptäcker vi hur himla smutsigt det är överallt. Och då pratar jag inte bara smutsigt på golvet som det lätt blir när man går ut och in med skor bärandes på flyttkartonger utan damm, damm under sängarna, på skåpen, i garderoberna och bakom byråer. Så himla trist. Det var bara att sätta igång med inflyttningsstäd.
På allt detta så var det sju bedrövelser innan Calle fick igång internet, men nu är vi med i matchen igen.

Det är en fin lägenhet vi har flyttat in i på många sätt bättre än den gamla, ljusare inredning (golv, badrum), större med vardagsrum och kök som hänger ihop. En trädgård som är underbar att sitta i. Men det finns också saker jag saknar, tvättstugan t ex. Den var större på andra stället och det fanns tvättho vid sidan om tvättmaskinen. Hängmöjligheterna ute var bättre. Soffan var bekvämare, tv:n större med fler kanaler.

Vi har gjort ytterligare en resa. Den gick till Tel Aviv torsdag-söndag. På fredag åkte vi till Jerusalem över dagen. Annars var det mycket sol och bad och mat.
Oskar åkte hem i söndags. Det blev tomt :( Rikard åker på tisdag. Hur tomt kommer det inte att bli då?

Livet rullar på. Promenader på morgonen, Magdans, Friskis & Svettisgympa, Kvällar på stationen med olika innehåll. Marockans matlagningskväll.

Det är augusti idag. Jag har snart varit här i  fyra månader. Vart tar tiden vägen?


RSS 2.0