Kosher
Kosher betyder "lämplig" i bemärkelse att födan är tillredd i enlighet med de judiska matlagarna. Det övergripande skälet till att de finns syftar till att skilja människan från djuren. Människan är utrustad med ett intellekt och detta är till för att användas. Människan har ett särskilt ansvar just därför att hon är annorlunda. Människan kan bete sig disciplinerat i förhållande till något så heligt som mat, något man inte kan begära av djuren.
- Bara en del arter är tillåtna (kor, får, höns och fisk) medan andra (svin och skaldjur) är förbjudna. Det är möjligt att de förbjudna djuren har egenskaper som man ville ta avstånd från: rovfåglar är inte kosher, medan andra mer fridsamma fåglar är tillåtna.
- När ett djur slaktas, måste avlivningen ske så smärtfritt som möjligt. Det bör dock spela en roll för oss om vi har sett till att göra djurets smärta så liten som möjligt när vi utarbetade kompromissen att döda för att äta. Därför har Torah exempelvis en lag som förbjuder slakt av en kalv i dess mors närvaro.
- Man får inte blanda kött och mejeriprodukter i en och samma måltid. Också i det här fallet har det att göra med helighet, inte hälsa. När vi köper plastförpackat kött och mjölk i tetrapak har vi glömt var dessa livsmedel kommer ifrån. Naturen skapar mjölk i juvret på moderdjur för att de ska kunna ge näring åt sina nyfödda och hålla dem vid liv. Redan att döda ett ungdjur för köttets skull är en eftergift för den mänskliga lystnaden. Att äta köttet tillsammans med den mjölk som modern producerat är att förvärra grymheten. Som en följd serverar inte lagtrogna judar smör vid en måltid som innehåller kött eller häller grädde i kaffet efter en sådan måltid. De har också olika uppsättningar porslin och matsilver för kött- och mjölkmåltider.
Tillåtna djur (tahor) (5 MB 14:3-21)
- Fiskar som har fenor och fjäll, d.v.s. de flesta. [Dock inte haj, rocka, stenbit, marulk, skaldjur av alla de slag, stör och dess rom (rysk kaviar), bläckfisk, sniglar och snäckor, t.ex.]
- Fåglar av "hönsfågel"-typ, t.ex. höna/kyckling, kalkon, gås, anka, fasan, ripa, vaktel, duva [men inte rovfåglar, fiskmåsar, småfåglar av olika slag t.ex.]. Man får inte heller äta ägg av otillåtna fåglar. Man får äta äggen av tillåtna fåglar, men om ägget innehåller blod - det räcker med en liten prick - så får man inte äta det.
- Fyrfotadjur som både har tudelade klövar och idisslar. Sålunda är t.ex. nötkreatur, får, getter, älgar, hjortar, rådjur tillåtna. Grisarna har klövar, men idisslar inte - alltså är de förbjudna. Hästar, åsnor, kameler, hundar, katter, råttor, kaniner etc. saknar klövar och de idisslar inte, alltså är de förbjudna.
- Den enda insekt som är tillåten är arbe, nämligen den gräshoppsart som hemsökte Egypten (en av de tio plågorna). Eftersom vi idag inte vet vilken av alla gräshoppsarter som är arbe, avstår vi från alla gräshoppor.
Alkohol kan vara kosher, både cider, vin, öl och sprit
Taget från Judiska församlingens hemsida Göteborg och Sockholm
När man lever i ett samhälle som lever efter kosher"läran" kan man ibland stöta på viss problem.
De allra flesta affärerna säljer inte skaldjur och griskött, tex skinka. Vill man köpa det så måste man söka sig till de ryska handlarna som finns på några ställen i stan. Jag har inte sett fläskfilé någonstans ännu. Synd eftersom jag har en del riktigt bra recept.
Restaurangerna annonserar tydligt om de är en kosher restaurang. I så fall blandas inte kött och mejeriprodukter.
Den stora hamburgerkedjan har några restauranger, både i stan och utanför. Vill man ha en ostburgare där får man söka sig utanför stan.