Kibbutz

De flesta har väl någon gång hört talas om Kibbutz. Här kommer lite fakta om dem.

Israels första kibbutz etablerades strax söder om Genesarets sjö 1909, enligt riktlinjer som formulerades av östeuropeiska judar. En kibbutz ska vara självförsörjande, jämlikhet ska råda och alla ska arbeta för det gemensamma bästa. Den bygger traditionellt  på jordbruk
Kibbutzen fungerar som en demokrati. Generalförsamlingen bestående av alla medlemmarna utser förtroendemän, som auktoriserar kibbutzens budget och godkänner nya medlemmar. Av medlemmarna krävs ansvar och förpliktelser gentemot samhället och i gengäld får de av kibbutzen det de behöver från det att de föds tills de blir gamla.
Dessa jordbrukskollektiv är synnerligen produktiva och håller regelbundet stormöten för att fatta beslut i gemensamma frågor.

Idag finns 270 kibbutzer spridda över landet. Antalet människor som bor i kibbutzer uppgår totalt till 130 000, omkring 2.5% av landets befolkning.

Nu för tiden är kibbutzens sysselsättning mer mångfacetterad än förr och man letar ständigt efter sätt att möta de utmaningar som ett modernt liv i en teknologisk tid innebär. Kibbutzen producerar ca 33% av landets jordbruksprodukter och omkring 6.3% av den industriella produktionen och man satsar då huvudsakligen på tre branscher; metallarbeten, plast och halvfabrikat. Man satsar också mer och mer på biodynamiska jordbruksprodukter och turistnäring.

Förmodligen är förmågan att anpassa sig och kompromissa nyckeln till kibbutzens överlevnad.

Under 60-talet började ungdomar från hela världen komma som volontärer till Israels kibbutzer. I utbyte fick de en mindre summa pengar, mat och husrum.
Sedan 1967 har mer än 100 000 volontärer från hela världen varit på kibbutz i Israel. Från Sverige har ca 40 000 ungdomar bott och arbetat på kibbutz.

Det finns både positiva och negativa tankar om kibbutzlivet men det får ni själva forska i om ni är intresserad.

En av de svenska familjerna har sina barn på en kibbutzförskola och själv simmar jag i poolen på en annan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0