Djur

Hittade den här platta ödlan på trottoaren en dag. Visst ser den ut som ett urtidsdjur? Men det kanske ödlor är?
I skogen där vi brukar gå har vi upptäckt en rolig liten parvel och hans "familj". Trodde först att det var en rabbit men den heter Hyrax och ser ut så här:

Hyraxar (Hyracoidea), även kända som dassar, är ett däggdjur. De är närmast släkt med elefant och sjökor och har ungefär samma storlek som en kanin Hyraxar finns i Afrika och Mellanöstern.
Klippdassen är även en karaktär i Mumindalen, en varelse som avsätter klibbiga spår efter sina tassar och gnager på vad han kommer åt. Det finska namnet på denna figur är "Tahmatassut" vilket översatt till svenska betyder "klibbtass".
Kanske lite svårt att se släktbandet med elefanten?
Sen har vi också sett Faraokatt::
Faraokatt (Herpestes ichneumon) är ett rovdjur i familjen manguster (Herpestidae), alltså inget kattdjur. Den är vanligast i Afrika.
Arten når en kroppslängd mellan 50 och 65 centimeter samt en svanslängd av 33 till 45 centimeter. Vikten ligger mellan 1,7 och 4 kg. Djuret har en långsträckt kropp, jämförelsevis korta extremiteter och en yvig svans. Pälsen är grå med små bruna prickar. Faraokatten har en spetsig nos och nakna ringar runt ögonen.
I formen ser den ut som en seg råtta ungefär (min kommentar).
Den är visst toppen att ha i närheten av där du bor. Den äter ormar nämligen.
Har sett en vid det gamla boendet flera gånger och Calle såg svansen på en i vår trädgård för ett par dagar sedan.
Men sällan är man ju beredd med kameran.
Tjafs
Nu ska jag berätta en LÅÅÅNG historia om TJAFSET med vår lägenhet:
Vi kom på att vi betalar mycket i hyra. Alldeles för mycket eftersom vi betalar internet, tv:n och elen också. Vi vet att det finns nästan lika stora lägenheter (ingen trädgård dock) där man betalar bara lite mer än hälften av det vi betalar och då ingår ALLT.
Pengar är inte allt, jag vet, men lite irriterande är det ju. Och hur värdesätter man en trädgård, en bra bilplats och en bra torkplats för kläderna? 100 dollar i månaden? Mer? Mindre?
Ja, i allafall så gick vi upp till landlorden för att betala hyran den 21, och tanten började tjata om att allt var så dyrt. Vattnet och skatter blablabla. Det var dags för elen att betalas och hon skulle räkna ut det till dagen efter. Sen sa hon att vi inte hade betalt för tv:n och internet. Nä, just det därför att vi aldrig sett tv räkningen och interneträkningen tog mannen i huset hand om när vi hade problem för några veckor sedan.
Då kändes det bara för mycket och vi sa att vi skulle flytta eftersom vi hittat en lägenhet som var billigare. Tanten ville inte tro sina öron - att det fanns billigare lägenheter och började tjata om allt som var dyrt IGEN. Till slut kunde vi avsluta samtalet med att vi skulle så snart det var möjligt berätta vilket datumr vi skulle flytta ut. Ja,ja sa tanten, det finns många som vill flytta in här. Så bra, sa jag.
Dagen efter kom tanten ner med eluträkningen och dagen efter det så gick jag upp med pengar och fick då ett nytt erbjudande angående hyran. Mannen i huset betalar vår tv och internet och vi betalar bara för elen. Dessutom sänker de hyran med 100 dollar.
Ja det var något att samtala om när jag kom ner. Visst det är fortfarande en dyrare hyra än den andra lägenheten men det finns ju som sagt fördelar med den här som är svåra att dollarsätta!
Så vi sov på saken och sen gick vi upp och sa att vi skulle vilja att månadssänkningen gäller från september som vi just hade betalt. Aldrig i livet, sa kvinnan som var ensam hemma. Ni dödar mig, sa hon väldigt teatraliskt och tog strypgrepp om sig själv och åter IGEN tog hon upp allt som var så dyrt.
Vi blev nästan ovänner tycker i alla fall jag som är en försynt svensk.
Ja då flyttar vi, sa Calle och hotade med att rödmärka lägenheten för andra FN anställda. Tanten följde med oss ut på gatan och fram till vår nedgång och var mycket upprörd.
Så kom vi hem och i alla fall jag var alldeles utpumpad. Det gick en halvtimme och sen kom mannen i huset och sa att det var klart att vi inte skulle flytta och att sänkningen gäller från september.
Men puh och pust vad händer? Är hon en förhandlare av värsta sorten som man hela tiden måste ställa ultimatum till och bråka med och bli arg på för att få något? Var det ett spel från hennes sida hela tiden? Araberna i Damaskus ligger i lä för den här kvinnan.
Hon hade lätt kunnat säga: Jag ska tänka på saken, jag ska rådfråga min man osv. Men nej då, hela tiden den hårda vägen.
När vi just hade flyttat in så kom hon och sa att om vi var sjyst mot henne så var hon sjyst mot oss så lite senare gick vi upp med en lista med några önskemål på sånt vi ville ha. Jag bad bl a om en elektrisk visp. Det finns att köpa blev svaret och jag slog det ur hågen efter att ha argumenterat en liten stund. Sen gick det tre minuter och då började hon gräva i skåpet och hittade en visp som jag fick ta med mig ner.
Jag hoppas nu att den här historien följs av ett lugn som inte bedrar. Vi vill verkligen inte ha något mera tjafs nu.
Spouse
Förr hette vi något annat, mer kvinnligt kommer inte ihåg vad, men så kom det en man som medföljande och namnet byttes ut.
En gång i veckan träffas vi hos varandra, beundrar varandras lägenheter och pratar om allt mellen himmel och jord.
Vi bjuder på fika. En del bullar upp mer än andra. Kanske finns den någon som känner krav på sig att prestera men jag har haft låg profil de två gångerna jag har varit värdinna. Nu senast bjöd jag på våfflor och det var populärt.
Ibland åker någon hem och det är ett bra tillfälle att gå ut och äta tillsammans och ta adjö.
På försommaren var vi 18 spouses här. Nu åker en efter en hem och det verkar inte vara så många nya som kommer så kanske landar vi på 6-7 senare i höst. Det innebär att utbudet av kamrater som man kan umgås med reduceras.
Det är ett mycket speciellt liv. Man knyter kontakter, hittar vänner man tycker om att umgås med, sen åker de hem och någon ny kommer och man börjar lära känna den nya. De allra flesta spouses stannar 6 månader eftersom många av de anställda kommer från tjänstgöring i Libanon och då redan gjort 6 månader av de 12 de ska vara ute. Undantaget är de som kommer från Irland de stannar 18-24 månader och de som är civilanställda på stationen. De kan ha varit här i flera år.
Varje fredagkväll är det öppet hus på stationen och åtminstone en gång i månaden hälsar vi nya män, och ibland kvinnor, välkomna och säger adjö till andra som är på väg hem. Då brukar vi har BBQ och spouses fixar då sallad och efterrätt.
Vi har gjort några utflykter, tvålaffär och marsipanaffär. Många av oss har medlemsskap i poolen och det blir en naturlig mötesplats. Sen har vi ju Friskis & Svettisgympan så klart och i somras var det magdans.
Men ett är nog säkert - jag har nog aldrig läst så många skönlitterära böcker på så kort tid som här nere. Det går nog en bok i veckan ibland fler. Jag hade med mig kanske 8 böcker hemifrån, jag har lånat böcker från de svenska tjejerna här nere och jag har plundrat det lilla bibliotek som finns på stationen. Till jul kommer det visst ett paket hemifrån med bl a böcker och det ser jag fram emot.
Nu något helt annat - igår regnade det!!!!!!!!!!
Ja, faktiskt och jag höll på att missa det. Satt och pratade inne på stationen då någon plötsligt sa att det regnar. Vi var flera som gick ut, regnet hade slutat men det var blött på marken och det luktade REGN. En timme senare fanns det inget spår av regnet, allt hade dunstat. Fast bilen som redan innan var smutsig ser inte klok ut nu. Måste nog tvätta den imorgon.
Besök
Vi satt ute i godan ro när denna lilla, hmm, spindel valde att gena över plattorna.
Den hade varit ute på äventyr och förlorat ett ben.
På tal om höst så går vi över till vintertid den 5 okt. Det är ju inte klokt!!!!!!
Arabisk middag
Ali har en biltvätt och vi brukar anlita honom för att tvätta vår juvel.
Han och hans fru, som inte pratar engelska, har sex barn och fyra barnbarn. Men det är bara den yngsta som fortfarande bor hemma. Näst yngsta dottern (20 år) var där med make och 11 månaders gammal flicka. Hon väntar barn igen om tre månader. Yngsta sonen som arbetar med Ali i biltvätten var där med sin fru och 2 årig flicka.
Det var en otroligt gästfrihet.och det är svårt att bjuda tillbaka. Jag fick ett armband av yngsta flickan som hon köpt på Soukken (marknaden) i Jerusalem.
Ramadan pågår för fullt . Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Det finns undantag för vissa som får lov att stå över fastan. De som får stå över är kvinnor som är gravida eller ammar, eftersom det kan anses ohälsosamt för barnet och kvinnan. Även de gamla och sjuka har rätt att stå över fastan. Barn under 12 år är undantagna från fastereglerna, men många barn lär sig att gradvis vänja sig genom att till exempel bara fasta någon timme om dagen eller någon enstaka dag under månaden.
Om en muslim gör någon av de saker som förbjuds under ramadan, ogiltigförklaras den dagens fasta och man måste fasta om en annan dag efter att ramadan är slut, samt betala en specifik summa pengar till de fattiga, alternativt ge gåvor till moskén.

Måltiden bestod av kyckling, två olika risrätter, rödkålssallad, pommes frites, gryta med potatis och köttfärskebab. arabisk sallad, oliver, pitabröd och soppa. Det var väl tilltaget och det blev mycket mat över.
Måltidsdrycken ( läsk och vatten) serverades när maten nästan var uppäten.
Som efterrätt serverades fyra olika söta kakor som endast tillverkas och säljs under Ramaden.
Efter måltiden serverades arabiskt kaffe (med kardemummasmak)
Det lider mot höst
Men visst finns det tecken på att det lider mot höst. Solen står inte lika högt på himlen som förrut och det blir mörkt kring halv åtta idag istället för halv nio i mitten av sommaren.
Men inga gula björklöv eller röda rönnar så långt ögat ser. Inga plogpinnar är uppsatta och fleecejackan får fortsätta att vila i garderoben ett tag till. Inga lingon som lyser röda och inga kantareller som lurar i skogen.
I fredags hade vi svenskar ordnat svenskafton på stationen. Vi pyntade svenskt, vi lagade typisk svensk mat och vi sjöng svenska snapsvisor. Undertecknad kom på idén att göra en flagga av välkomstdrinkarna. Bra va?

Sen dukade vi upp alla läckerheterna och det var lite olika miner när folket provade sill och Janssons för att inte nämna lakritspengarna och Djungelvrålen. Men köttbullarna och ryske slaktarens prinskorv var helt okey. Ris á la Malta till efterrätt var populärt .

Frukt för säsongen
Här nere är det mycket mera säsongsbetonat. Just nu är det stört omöjligt att få tag på avokado. Men när jag kom var de hur stora och goda som helst. Blev lite fundersam först eftersom de var hårda, vet inte riktigt vad jag hade förväntat mig, men efter en eller två dagar i rumstemperatur så var de gudomliga.
Ett tag fanns det varken apelsiner, lime eller citron.
Många bananträd frös i vintras så nu ett tag har bananerna varit dyra och inte så roliga.
Dadlar får jag typ varannan dag av hyresvärden och jag kommer att drömma om dadlar snart. Magen säger ifrån efter 4-5 dadlar per dag. Men jag fryser in dom och hoppas att de är goda upptinade.
Plommonen och druvorna smakar betydligt mer här än hemma. Persikor och nektariner likaså även om de behöver ligga framme och mogna till sig.
Gurkorna är roliga för de är så små, ungefär en decimeter eller något mer. Man måste köpa några för att det ska räck ett tag.
Äppelsorterna är inte lika många som hemma och jag saknar de jag brukar köpa. Men å andra sidan kommer de från Kina och det kan man ju ifrågasätta.

Kibbutz
Israels första kibbutz etablerades strax söder om Genesarets sjö 1909, enligt riktlinjer som formulerades av östeuropeiska judar. En kibbutz ska vara självförsörjande, jämlikhet ska råda och alla ska arbeta för det gemensamma bästa. Den bygger traditionellt på jordbruk
Kibbutzen fungerar som en demokrati. Generalförsamlingen bestående av alla medlemmarna utser förtroendemän, som auktoriserar kibbutzens budget och godkänner nya medlemmar. Av medlemmarna krävs ansvar och förpliktelser gentemot samhället och i gengäld får de av kibbutzen det de behöver från det att de föds tills de blir gamla.
Dessa jordbrukskollektiv är synnerligen produktiva och håller regelbundet stormöten för att fatta beslut i gemensamma frågor.
Idag finns 270 kibbutzer spridda över landet. Antalet människor som bor i kibbutzer uppgår totalt till 130 000, omkring 2.5% av landets befolkning.
Nu för tiden är kibbutzens sysselsättning mer mångfacetterad än förr och man letar ständigt efter sätt att möta de utmaningar som ett modernt liv i en teknologisk tid innebär. Kibbutzen producerar ca 33% av landets jordbruksprodukter och omkring 6.3% av den industriella produktionen och man satsar då huvudsakligen på tre branscher; metallarbeten, plast och halvfabrikat. Man satsar också mer och mer på biodynamiska jordbruksprodukter och turistnäring.
Förmodligen är förmågan att anpassa sig och kompromissa nyckeln till kibbutzens överlevnad.
Under 60-talet började ungdomar från hela världen komma som volontärer till Israels kibbutzer. I utbyte fick de en mindre summa pengar, mat och husrum.
Sedan 1967 har mer än 100 000 volontärer från hela världen varit på kibbutz i Israel. Från Sverige har ca 40 000 ungdomar bott och arbetat på kibbutz.
Det finns både positiva och negativa tankar om kibbutzlivet men det får ni själva forska i om ni är intresserad.
En av de svenska familjerna har sina barn på en kibbutzförskola och själv simmar jag i poolen på en annan.
En tung dag på jobbet!
Idag tog jag ut min frukost och åt den på vår uteplats.
Min blick fastnade på något som hängde i hörnet där två murar möts halvvägs upp, ca en meter över marken. Det såg ut som en kackerlacka, men den var på rygg. Hur kunde den hålla sig kvar?
Plötsligt började den röra sig. Svängde lite åt höger, åt vänster och sen går den UPP. Sakta ,sakta men hur gör den?
Jag gick dit och döm om min förvåning när jag såg två myror, inte alls stora, i var sin ände av kackerlackan. De gnetade och stretade på och sakta sakta kom de uppåt med sitt byte (som var död). Plötsligt tappade den ena myran taget, irrade runt, som en myra bara kan göra, till synes helt förvirrad men förmodligen fokuserad och klar på var den skulle. Nu var det bara en myra som gnetade oh stretade. Ett tag gick det uppåt och sen gick det nerår och sen gick det uppåt igen.
Dessa små arbetssamma djur gjorde mig oerhört inspirerad till arbete på lördagsmorgonen. Men jag lyckades avstyra det!
Tänk att en sån liten myra kan forsla ett sånt stort djur som en kackerlacka UPPFÖR en stenmur hur LÄNGE som helst.
När jag nästa gång tittade, kanske efter en timme, låg kackerlackan nere på marken och av myrorna såg man ingenting.
Den här gången hade myrorna gapat efter för mycket.
Blommor och frukter
På uteplatsen vid vår ingång har jag planterat Hibiskus i två krukor och några Petunior runt. Blommor är ingen dyr affär här i Israel. Jag betalade 14,50 för Hibiskusen och 2,50 för Petunian, svenska kronor alltså.
Det är ju helt klart andra växtförhållanden här. Jag ser fram emot en blommig höst.
Vi har en snäll "landlord" som kommer med arabiskt kaffe med kardemummasmak till mig. Första gången han bjöd kunde jag inte med att tacka nej (för er som inte vet så brukar jag bara dricka kaffe när jag får något starkt i det). Men upptäckte att det var faktiskt ganska gott. Tror det är kardemumman som gör det.
Igår låg det bananer och dadlar och väntade på mig när jag kom hem.
Båda odlade på tomten.
En dadelpalm fullproppad med dadlar. Jag ÄLSKAR dadlar!
Båttur 31 augusti

Den höga luftfuktigheten gör att det är lite disigt och att Golanbergen inte syns klart i bakgrunden.

Staden från sjösidan
